Håkan Wirthén, generalsekreterare i WWF Sverige och Peter Westman, naturvårdschef i WWF. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.

Varg på agendan när Världsnaturfonden gästar länet

1:29 min

Värdsnaturfondens högsta representanter i Sverige är på besök i Värmland nu, inbjudna av länstyrelsen. Ett av de heta ämnena under besöket är vargen och då frågan om hur många vargar som ska finnas.

– Vargen är ett hett ämne inte bara i Värmland. Vi ser det som att vi ska ha en vargstam som har en gynsam bevarandestatus. Det är det vi är ute efter, säger Håkan Wirthén, generalsekreterare i WWF

-- Det finns ett stort spann mellan vad som önskas och vad som anses vara en gynsam bevarandestatus. Vi önskar att Naturvårdsverket ska fastställa vad en gynsam bevarandestatus är, säger Peter Westman är naturvårdschef i Värdsnaturfonden i Sverige.

– Vi vill hitta en lösning i en konstruktiv anda, säger Peter Westman.

Syftet med besöket är att Länsstyrelsens vill visa upp det arbete som görs inom naturvård och viltförvaltning. Vänerlaxens fria gång, reservatsbildning och rovdjursinventering är några av frågorna som ska diskuterades.

- Vi tog tidigt initiativet till att bjuda in både WWF och SNF till Värmland, säger länsråd Robert Andrén. Jag tycker det är centralt att vi har en bra dialog med alla våra intressenter. Att kunna träffas som vi gör nu är viktigt för förståelsen för våra förhållanden i länet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista