1 av 3
Intill denna sjö kan det bli omöjligt att bygga om förslaget från länstyrelsen går igenom.. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
2 av 3
Ann-Cathrin Järåsen kommunalråd i Torsby kommun sågar länstyrelsens förslag på utökade strandskyddsområden. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
3 av 3
Robert Andrén länsråd vid länstyrelsen i Värmland som föreslår utökade strandskyddsområden på upp till 300 meter i 108 sjöar och vattendrag i Värmland. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Värmland/Torsby

Kritik mot föreslagna utökade strandskyddsområden

1:29 min

Länstyrelsen föreslår att standskyddsområdet ska öka till mellan 200 och 300 meter i över 100 sjöar och vattendrag i Värmland. Orsaken är att avtalet som förnävarande gäller går ut i år, och nu ska det uppgraderas till nästa år, och i samtliga kommuner kommer det bli svårare att få ett strandnära boende säger Robert Andrén länsråd på länstyrelsen i Värmland.

Det utökade strandskyddsområdet i hundratalet sjöar och vattendrag som nu länstyrelsen föreslår på mellan 200 och 300 meter går stick i stäv med vad flera kommuner i länet önskar eftersom det skulle hindra nybyggnationer, vilket kan komma att ske i Torsby kommun där Ann-Cathrin Järåsen är kommunalråd.

– Jag är förvånad över förslaget eftersom vi kan bygga utefter sjöar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista