Foto: TT.

Ny lag gör många skeppsvrak i Vänern fredlösa

1:25 min

En ny lag som trädde i kraft vid årskiftet gör att många vrak har blivit fredlösa. Det är den nya kulturmiljölagen som gör att vrak som förlist efter år 1850 inte omfattas av fornminneslagen.

Tidigare var vrak som är äldre än 100 år, alltså från 1914 och bakåt i tiden, skyddade, men nu har den gränsen flyttats tillbaka till 1850. Roland Peterson är marinarkeolog på Vänermuséet och han berättar att just under tidsperioden 1850 till 1900 så skedde väldigt många förlisningar i Vänern och det är vrak som nu är oskyddade.

- Det som kan hända är att vrak äldre än 1850 och där man inte kan hitta någon ägare, blir fredlösa och då kan dykare få bärgningsrätt på fartyget.

Roland Peterson tror dock att inställningen bland dykare har förändrats under åren. Förr var det vanligare att dykare var ute och plundrade vrak.

Men de dykare som i fortsättningen vill söka bärgningsrätt kan fortfarande bli nekade. Länsstyrelsen kan fortfarande klassa vrak som skyddade och då har vraken samma skydd som tidigare, men för att klassas som det krävs att vraket är speciellt på något sätt. Roland Peterson och många av hans kollegor ifrågasätter varför lagen ändrats.

- Det är bara att hoppas på att det här inte får några konsekvenser för de vrak som inte är skyddade.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista