1 av 3
Janina Kilpala och Paula Jansson som läser till förskollärare på Karlstads Universitet. Foto: Pontus Kinnander/SR.
2 av 3
Christina Andersson, programledare för förskollärarprogrammet vid Karlstads universitet. Foto: Pontus Kinnander/SR.
3 av 3
Huvudentrén vid Karlstads universitet

Förskollärarna blir fler men det är fortfarande ett bristyrke

1:36 min

Det är brist på utbildade förskollärare i hela landet, trots att det är ett av programmen som ökar mest i storlek på universiteten. Och studenterna som läser till förskollärare på Karlstads Universitet ser ljust på framtiden.

– De börjar redan nu att tissla och tassla. ”När är du klar, för hon och hon ska gå i pension”. Alla rycker och sliter i en och det känns som det kan innebära en intressant löneförhandling, säger Paula Jansson som läser till förskollärare på Karlstads Universitet.

– Jag tycker att det känns jättebra. Jag vet att jag kommer få jobb när jag gå ut nästa januari, säger Janina Kilpala

På onsdagen presenterade Arbetsförmedlingen en rapport över vilka yrken som kommer vara bristyrken de närmaste åren. Där hittar man yrken som kock, civilingenjör och förskollärare. På torsdagen kom en rapport från Universitetskanslerämbetet som visade att lärarexamen är den överlägset största yrkesexamen. Men det är inte bara den största, det är också den yrkesexamen som ökar mest sedan förra läsåret, en ökning på 26 procent.

Ett av Sveriges största förskollärarprogram finns på Karlstads Universitet. Inför hösten var det ungefär 600 som sökte. Till nästa läsår förväntar man sig ännu fler.

– Jag tror att detta beror på att det många förskollärare som går i pension snart. Det märker vi av på att vi har ett stort sökantal. Hösten 2013 så hade vi ungefär 600 sökande till 180 platser, säger Christina Andersson som är programledare för förskollärarprogrammet på Universitetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista