Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Smittsamma sjukdomar ökar i Värmland

Publicerat fredag 31 januari 2014 kl 12.00
Foto: Leif R Jansson/TT

Allt fler smittas av könssjukdomar i Värmland och antalet fall av den resistenta stafylockockbakterien MRSA fördubblades förra året. Det visar ny statistik från Smittskydd Värmland.

Antalet fall av könssjukdomen gonorré ökade kraftigt i Värmland förra året. 19 fall rapporterades mot nio fall året innan. De flesta smittades i Sverige och smittskyddsläkare Olle Wiik anser att ökningen är en kraftig varningssignal.

Under förra året upptäcktes också tio fall av syfilis vilket också är en kraftig ökning jämfört med året innan då det bara var fyra fall. Däremot minskar antalet fall av klamydia. Förra året rapporterades 1060 fall, en liten minskning jämfört de två föregående åren.

Antalet fall av den resistenta stafylockockbakterien MRSA ökade kraftigt. 81 fall rapporterades vilket är en fördubbling jämfört med året innan. Jämfört med andra landsting i Sverige är det en låg siffra men Olle Wiik tycker att utvecklingen är oroande.

Allt fler värmlänningar får salmonella. Förra året konstaterades 92 fall vilket är tio fler än året innan. Huvuddelen smittades i utlandet och vanligaste smittland är Thailand. Under förra året rapporterades också fyra fall av virussjukdomen denguefeber. Samtliga smittades i Thailand och Smittskydd Värmland uppmanar alla som ska resa till Thailand att använda skydd mot mygg.

Förra året rapporterades fyra fall av fästingsmittan TBE i Värmland .Samtliga var ovaccinerade. Smittrisken är störst i områden nära Vänern och ett område nära Segmon är speciellt utsatt för TBE-smitta. Smittskydd Värmland kommer att rikta speciella vaccinationsinsatser mot de invånare som rör sig i skog och mark i detta område.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".