1 av 3
Runt på avdelningen går Henrietta Thyresson Stenqvist och Emilia Bergius och plockar bland leksakerna. De känner på dem, luktar på plaster och antecknar. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
2 av 3
Mikael Jern är kommunalråd i Hammarö kommun och han fick lära sig att luktar det mycket plast så finns det många kemikalier i leksaken. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio
3 av 3
Henrietta Thyresson Stenqvist berättar att gammal elektronik, som gamla telefoner, inte är bra att ha som leksaker för barn. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

Studenter letar farliga kemikalier på förskolor på Hammarö

1:26 min

Hammarö kommun genomför nu en kemikalieinventering på förskolor i kommunen. Två studenter från Karlstads universitet har fått i uppdrag att genomföra inventeringarna och undersöka de farliga kemikalier som förekommer i barns vardag.

Runt på avdelningen går Emilia Bergius och Henrietta Thyresson Stenqvist och plockar bland leksakerna. De känner på dem, luktar på plaster och antecknar. De båda går på Miljövetarprogrammet på Karlstads universitet och i projektet ingår att göra stickprov på två förskolor på Hammarö.

-Vi tittar och luktar på plaster. Luktar det mycket plast så brukar de innehålla många kemikalier, säger Emilia.

Hammarö kommun har tagit ett politiskt beslut om att göra en inventering av miljön på kommunens fritidshem och det syftar till att minska mängden riskfyllda kemikalier i barns vardag. När projektet är klart ska det tas fram ett underlag för att utveckla en kemikalieplan. Denna kemikalieplan blir ett steg mot att kommunens skolverksamheter blir fria från kemikalier som potentiellt kan utgöra hälsorisker för barn.

Men arbetet med att få bort farliga leksaker från förskolorna har redan påbörjats av kommunens förskolepersonal. Margareta Engström jobbar på Sjöglimtens förskola och de handlar sina leksaker från miljöriktiga leverantörer.

-När vi beställer nya leksaker så tänker vi på att leksakerna inte ska innehålla giftiga kemikalier.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista