1 av 3
Anita Bureström får köra ute i bilvägen för att ta sig fram. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Stefan Björkman. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Med en snöslunga, i det här fallet på Råtorp, tas snövallarna bort. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Rörelsehindrade Karlstadsbor kritiska mot snöröjningen

Anita Bureström: "I år är det värre än vanligt"
1:39 min

De stora snömängderna gör det svårt för rörelsehindrade att ta sig fram på trottoarer och gångbanor. Karlstadsbon Anita Bureström, som på grund av en stroke tar sig fram med permobil, är kritisk till snöröjningen.

– I år är det värre än vanligt, säger hon.

Anita tvingas ofta ut på bilvägar med permobilen, eftersom hon på grund av snövallarna inte tar sig upp på trottoarer eller gång- och cykelbanor.

Ibland fastnar hon också i snön.

– I förrgår när jag skulle till Haga fram och tillbaka, så satt jag fast tre gånger.

Yvonne Skoglund kör också permobil, och även hon är kritisk till snöröjningen.

– Man får vara glad om man kommer hem igen. Man får åka mitt i gatan och raca på för fullt, för att inte köra fast, säger hon.

Ansvarig för snöröjningen i Karlstad är Stefan Björkman, enhetschef för produktion/gata på kommunens teknik- och fastighetförvaltning. Han har förståelse för kritiken från dem som kör permobil.

– Naturligtvis förstår jag att det är ett hinder för dem att ta sig fram. Det blir mängder, bilarna kör upp snö, man kommer inte åt överallt, och då blir det problem för dem som inte kan ta sig fram, säger Stefan Björkman.

Samtidigt säger han att kommunen sätter in alla resurser som finns att tillgå i snöröjningen.

Men skulle det då vara möjligt att få bort snövallarna vid till exempel övergångsställen snabbare, så att det går att ta sig fram? Jo, kanske.

– Sex timmar efter att vi har plogat leder och busslinjer går det ut en grävmaskin, som ska städa av busshållplatser och större övergångsställen. Så det är ju om vi kan utöka där och kanske lägga till utökade distrikt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".