Stig-Rune Kjernsli, säkerhetsansvarig Rally Sweden. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
Rally Sweden 2014

Publiken uppmanas hålla sig borta från isarna

1:31 min

Tunna sjöisar har skapat problem för Rally Sweden. På grund av att isarna inte är tjocka nog är de nämligen obrukbara som åskådarplatser och parkering.

– Vi har stora bekymmer med isen. Vi uppmanar alla att inte gå på isen, parkera inte på isen och kör inte på isen, säger rallyts säkerhetschef Stig-Rune Kjernsli.

Uppmaningen kommer från Räddningstjänsten, arrangerade klubbar och tävlingsledningen.

– Bekymret är att den snö som kom, kom lite väl tidigt. Det har gjort att isen inte blivit tjock nog. När vi mätte på Vassjön i Torsby var isen bara tre centimeter tjock på sina ställen. Tre centimeter är livsfarligt, säger Stig-Rune Kjernsli.

Att isen inte är möjlig att ta i anspråk är bekymmersamt för arrangören.

– På många av sträckorna står publiken på isen och vi använder den också som parkeringsplats, men det går inte i år. Det blir för farligt. Vi försöker nu uppmana publiken att köra på andra ställen och vi och de arrangerade klubbarna försöker hitta lösningar, säger Stig-Rune Kjernsli.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista