Håkan Loob ser fram emot OS

22 min

Färjestads VD Håkan Loob kommer att följa OS med stort intresse, och han minns med glädje sitt OS i Lillehammer, men inte lika gärna det mindre lyckade i Albertville. Idag valde han musiken i programmet Min Spellista.

Att hockey blivit livet för Håkan Loob var ingen överraskning. Redan som sexåring kunde han välja att åka skridskor i timtal.

– Det är klart, då finns det en viss fallenhet, säger Håkan Loob.

Men för honom själv har karriären aldrig varit självklar.

– Du kan ha en dröm och vision, men just det här att leva i nuet och jobba hårt med dig själv, det är det som ger framgång.

53-årige Håkan Loob är en av sveriges mest framgångsrika hockeyspelare genom tiderna, med rekord bland annat i antal mål i elitserien, antal poäng under en säsong i elitserien och antal mål av en svensk under en säsong i NHL. Han har bland annat vunnit SM-, VM- och OS-guld, guldpucken, guldhjälmen och Stanley cup. Nu är han klubbdirektör för Färjestad, laget som värvade honom redan som 19-åring, och som han varit trogen under större delen av sin karriär. Men nu har sannolikheten för att spelare ska vara ett lag troget minskat.

– Familjekänslan har förflyttats från spelarna till ledningens kontinuitet. Spelarna kommer och går i en nästan osannolik fart.

Till helgen börjar OS och Håkan Loob minns med glädje OS i norska Lillehammer där hela spelen hängde ihop och deltagarna kunde va tillsammans i OS-byn.

– OS är alltid fantastiskt. Jag har varit på två och för mig är det som svart och vitt, fantastiska Lillehammer och det mindre fantastiska Albertville. Om deltagarna kan komma i närheten av den närvaro och gemenskap som vi upplevde i Lillehammer så vore det alldeles fantastiskt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista