Annica Lidén, personalchef inom landstinget Värmland. Foto: Roy Malmborg/P4 Värmland

Svårt att få tag på sommarvikarier

1:31 min

Jakten på vårdpersonal till sommaren har börjat. Ifjol lyckades inte landstinget rekrytera tillräckligt många vikarier och läget ser inte bra ut inför kommande sommar. Antalet sökande i år är färre jämfört med förra året.

– Som det ser ut just nu är det faktiskt lite färre sökande sjuksköterskor och det är lite bekymmersamt just nu, säger Annica Lidén, personalchef på Landstinget i Värmland.

Annonserna för semestervikariat hos landstinget ligger ute. Och av de ansökningarna som hittills kommit in verkar det vara svårt att rekrytera tillräckligt många sjuksköterskor och administratörer till sommaren. Landstinget måste ta till lösningar som de gjorde förra sommaren som att flytta på semester och låta ordinarie personal ta extra pass mot extra ersättning.

– Det brukar vara så att vi stimulerar egen personal att extra pass mot extra betalt eller det finns också möjlighet att flytta på semester mot ersättning. Det kommer vi att planera för även den här sommaren som en sista utväg i sådant fall, säger Annica Lidén, personalchef Landstinget i Värmland.

Hur påverkar det vården?

– Vi har en hög ambition att hålla vårdapparaten igång, säger Annica Lidén, personalchef Landstinget i Värmland.

Andra landsting lockar till exempel med fast anställning efter semestervikariat för att få tag på vikarier.

– Ett samtal en diskussion är igång om att kunna ge en tillsvidare anställning, men vi har inte fattat det beslutet i Värmland, säger Annica Lidén, personalchef Landstinget i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista