Anna Skogstam, biträdande smittskyddsläkare, oroas över att antalet fall av gonorré har ökat i Värmland. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Gonorréfallen ökar i Värmland

1:39 min

Smittskydd Värmland ser allvarligt på att antalet fall av könssjukdomen gonorré har ökat kraftigt i Värmland. Förra året rapporterades 19 fall och det är mer än dubbelt så många som året före.

– Vi har en fördubbling jämfört med 2012. Det kan bero på att vi har bytt diagnostik så att vi sannolikt hittar fler. Men många av de som vi konstataret har gonorré har haft en symptomgivande gonorré. De flesta smittade är heterosexuella och smittade i Sverige och det avviker lite från det riskpanorama vi sett tidigare, säger Anna Skogstam är biträdande smittskyddsläkare

Idag ser man också att de bakterier som orsakar gonorré lättare utvecklar en resistens än de bakterier som orsakar klamydia.

– De har på flera håll både i Sverige och ute i världen gett problem när man ska behandla gonorré. När det gäller klamydia ser vi nästan inga restistenta bakterier, säger smittskyddsläkare Anna Skogstam.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista