1 av 2
Marcus Örngren kan skriva ut småsaker i plast med sin 3D-skrivare och han har redan satt ihop en halv robot. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.
2 av 2
Såhär ser 3D-skrivaren ut. Foto: Annika Ström/Sveriges Radio.

Marcus i Bäckhammar gör en robot med sin 3D-skrivare

Marcus om 3D-skrivare: "Man kan välja hur man vill ha det"
14 min

I framtiden kommer vi själva att kunna återskapa trasiga detaljer till möbler eller bilen i stället för att köpa nytt. Det spår Marcus Örngren som äger en av Värmlands få 3D-skrivare. Själv skapar han nu en robot i naturlig storlek.

– När den blir mer användarvänlig kan man välja vilka knoppar man vill ha på köksskåpen lika lätt som man väljer låt på Spotify, säger Marcus Örngren. Sedan kör skrivaren igång och några timmar senare kan man skruva upp dem, utan att behöva åka till affären.

Ett annat möjligt framtidsscenario är att man kan återanvända begagnad plast. Till exempel skulle man, enligt Marcus, kunna smälta ner barnens urvuxna sommartofflor i nylon, lägga till lite material och skriva ut en storlek större.

Skrivaren fungerar så att ett tunt lager plast i taget sprutas ut. Lager efter lager skrivs sedan ut för att forma den pryl som användaren vill ha. Marcus själv bygger en robot i naturlig storlek och hittills är överkroppen klar. Ritningarna har han hittat på nätet.

– Sedan kan man komma på förbättringar och lägga tillbaks i forumet, så andra kan ta del av dem, berättar Marcus Örngren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".