Angelica Ferneborg. Foto: Privat.

Angelica från Säffle går skådisskola i Hollywood

9:39 min

– Jag hoppas att det ska leda till jobb inom filmbranschen. Det säger Angelica Ferneborg från Säffle, som har flyttat till Los Angeles för att läsa till skådespelare på New York Film Academy. Hon var gäst i förmiddag idag.

New York Film Academy finns på flera platser runt om i världen och många kända skådespelare och producenter har gått där, till exempel Kevin Spacey.

– Och Steven Spielberg hade sin son här häromåret, berättar Angelica Ferneborg.

Hennes skådespelaredrömmar började i sexårsåldern när familjen var i Glava med filmkameran i högsta hugg. Lilla Angelica tittade in i kameran och sa "När jag blir stor ska jag bli filmstjärna". På Sundstagymnasiet i Karlstad läste hon teaterinriktning och gjorde bland annat musikal och fars. Hon har också medverkat som statist i norska TV-barnserien Stubbefolket.

– Jag tycker det är jättekul att pröva på att vara en annan person ett tag utan att ha den personens bekymmer, säger Angelica.

Komedi känns som det som passar henne bäst.

– Jag älskar när folk skrattar, då blir man lite stolt.

En skola i Hollywood kändes först som en alltför avlägsen dröm, men till slut bestämde hon sig för att söka. Hon skickade sin ansökan, och efter bara två veckor kom beskedet att hon kommit in. Där har de kurser i rörelse, röst, filmskådespeleri, smink, filmteknik och mycket mer. De olika kurserna samarbetar om mängder med kortfilmsproduktioner under kursåret.

– Vi kommer att göra ungefär 300 kortfilmer under det första året, säger Angelica Ferneborg.

Att ha en utbildning nära Hollywood innebär att de ofta får träffa regissörer och skådespelare som föreläser för studenterna. Det finns också stora chanser till jobb, eftersom filmbolagen ofta hör av sig när de söker folk till inspelningar. Angelica går i första hand ett år.

– Man kan gå upp till tre år beroende på hur mycket pengar man har. Det är väldigt dyrt. Om jag får mer stipendier kommer jag att gå fler år.

Och blir hon inte skådespelare är drömmen att kunna jobba med något annat inom filmbranschen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista