Cecilia Svensson. Foto: Hedvig Nilsson

Cecilia kämpar för en kostnadsfri skola

15 min

Fruktkampen, så heter ett upprop som startade på Facebook och som växt över hela landet. Kampen gäller inte bara obligatoriska fruktstunder med medhavd frukt, utan alla former av dolda avgifter i skolan. En av föräldrarna bakom uppropet är Cecilia Svensson från Karlstad.

Cecilia har i flera år protesterat mot dolda avgifter i skolan, eftersom de drabbar de barn vars föräldrar har det sämre ställt ekonomiskt.  Förutom fruktkrav kan dolda avgifter vara matsäckar, dyra avgifter för friluftsdagar och krav på viss utrustning för att kunna delta i undervisningen.

Enligt den nya skollagen, som kom 2010, ska skolan vara huvudsakligen avgiftsfri. Men det får finnas enstaka inslag av obetydliga kostnader för eleverna. Cecilia Svensson och de andra i Fruktkampen vill att skolan ska vara helt kostnadsfri.

Ni ser inte det här som ett I-landsproblem?
- Nej faktiskt inte. Sverige är ett bra välfärdsland, men man måste upprätthålla välfärden. Om vi tillåter den att urholkas kommer den inte finnas kvar i framtiden, säger Cecilia Svensson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista