Värmland först ut i stor studie om tarmcancer

Landstinget: "Lättare att bota om man upptäcker tidigt"
1:04 min

Nu startar en stor nationell vetenskaplig studie, med 200 000 deltagande svenskar, som ska visa vilken screeningmetod som bäst förebygger och tidigt hittar tarmcancer. Landstinget i Värmland och Region Skåne är först ut.

Såväl Världshälsoorganisationen WHO som EU är positiva till screening och Socialstyrelsen väntas komma med en rekommendation om att införa just det även i Sverige.

– Att vi nu kan starta denna studie kommer därför väldigt lägligt. Landsting och regioner har under det gångna året förberett studien genom ett intensivt arbete för att öka både kapacitet och kvalitet i koloskopiverksamheten (tarmundersökning), säger Tomas Hallgren, ordförande i cancerrådet inom Landstinget i Värmland och medlem i styrgruppen för regionalt cancercentrum inom Uppsala- Örebroregionen

-- Detta har möjliggjort det breda studieupplägget, som i praktiken innebär ett samordnat införande av tarmcancerscreening över hela landet och därmed en mer jämlik cancervård, säger Tomas Hallgren.

I mitten av februari går de första inbjudningarna ut till aktuella 60-åringar i Värmland och Skåne. Därefter följer i rask takt de resterande delarna av landet.

Fakta om tarmcancer

Tarmcancer är den tredje vanligaste cancerformen. Sex tusen svenskar får tjock- och ändtarmscancer årligen. Jämfört med bröst- och prostatacancer är överlevnaden låg. Fler än 40 procent insjuknade avlider av sjukdomen. Med tidig upptäckt kan dock nästan alla patienter botas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".