Byggnad vid pappersbruket i Skoghall. Foto: Lars-Gunnar Olsson/SR.

Miljardförlust för Stora Enso

Skogsindustri-företaget Stora Enso redovisade på onsdagsförmiddagen en förlust på motsvarande 2,5 miljarder kronor för det sista kvartalet förra året.

Det kan jämföras med en vinst på runt 1, 8 miljarder kronor samma kvartal år 2012.

Analytiker hade räknat med en tämligen god vinst för Stora Enso men det blev alltså en brakförlust. Aktiekursen steg omedelbart efter bokslutsrapporten med 4,8 procent

Resultatet för fjärde kvartalet 2013 tyngdes av flera engångsposter på cirka 3,6 miljarder kronor, främst till följd av nedskrivning av anläggningstillgångar.

Rensat från dessa engångsposter gjorde bolaget en större rörelsevinst än analytikerna väntat sig. Rörelsevinsten var på cirka 1,4 miljarder kronor medan analytikerna bara räknat med ett rörelseresultat på cirka i miljard kronor.

Bolaget bedömer att omsättningen under första kvartalet i år kommer att ligga i nivå med fjärde kvartalet 2013, medan den operativa rörelsevinsten kan tänkas bli något högre.

I Värmland har Stora Enso en stor anläggning, Skoghalls bruk.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista