4 400 jobb bort från Volvo

AB Volvo ska dra ner på 4 400 tjänster, uppger bolaget i ett pressmeddelande.

I pressmeddelandet skriver Volvo att en "strukturell neddragning av antalet tjänstemän med 4 400 personer planeras". Neddragningen inkluderar tidigare personalminskning på 2 000 konsulter och anställda. Den övervägande delen ska genomföras 2014.

Nedskärningen motsvarar cirka 4 procent av Volvokoncernens samlade personalstyrka. Personalminskningarna kommer att påbörjas omgående och är en del av effektiviseringsprogrammet. Antalet tjänstemän runt om i världen kommer minska framför allt inom lastbilsverksamheterna.

Varslet berör i princip bara tjänstemän och det kommer också att vara en stor del konsulter vars kontrakt kommer att avslutas. Innan de fackliga förhandlingarna är avslutade vill dock inte Volvo specificera hur många tjänstemän och konsulter som berörs just i Sverige.

Volvo hade vid årsskiftet 95 533 tillsvidareanställda runt om i världen. Därtill kom 14 794 visstidsanställda och konsulter.

Volvos styrelse föreslår en utdelning på 3 kronor per aktie för 2013, vilket är en oförändrad utdelningsnivå med året före.

Volvo redovisar en vinst före skatt på 237 miljoner kronor för fjärde kvartalet 2013. Det kan jämföras med vinsten före skatt på 706 miljoner kronor motsvarande period 2012.

Omsättningen uppgick till 76 642 miljoner kronor, jämfört med 70 811 miljoner kronor ett år tidigare. (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista