Katja Berglund, integrationsstrateg på länsstyrelsen. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Dubblat antal platser för flyktingar med uppehållstillstånd behövs

Katja Berglund: "Goda förhoppningar om att fler kommuner ökar sitt mottagande"
1:29 min

Antalet värmländska platser för flyktingar som har fått uppehållstillstånd måste mer än dubblas, från dagens 322 till 673, för att klara behoven. Kommunernas tvekan inför att öka har flera skäl, säger integrationsstrategen Katja Berglund på länsstyrelsen.

– Bland annat upplever kommunerna i Värmland att man har ett stort antal asylsökande, man har en bostadsbrist och man är också i vissa kommuner rädd för främlingsfientliga strömningar. Men vi för förhandlingar och har goda förhoppningar om att fler kommuner ska öka sitt mottagande, säger Katja Berglund.

De flesta som får uppehållstillstånd kan ordna boende själv, men Migrationsverket bedömer att i landet som helhet kommer 14100 att behöva kommunal hjälp i år. Men verket har bara avtal med kommunerna om 7500 platser, så 6600 nya behöver skakas fram.

I några län är man nära att nå målen, men för de flesta är det långt kvar, visar en sammanställning som Dagens Samhälle har gjort.

Hos kommunerna i Värmlands län finns det 322 platser, men det skulle behövas 673, mer än dubbelt så många.

Att antalet asylsökande också har ökat är alltså en faktor som gör det svårare att få fram fler platser för människor som har fått uppehållstillstånd.

Men ett argumentet för fler platser är att tillskottet på sikt kan betyda mycket för kommuner som brottas med sjunkande folkmängd.

– Det är något vi försöker föra fram. Dels befolkningsutvecklingen, men också kompetensförsörjningen framöver. Vi ser en jättehög kompetens bland de nyanlända och vi behöver bli bättre på att ta vara på den kompetensen i Värmland så att de inte försvinner till storstadslänen, säger Katja Berglund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".