Gösen är en av fiskarna som finns med på listan. Foto: SVT Bild.

Vänerfiskar konsumenterna ska vara försiktiga med

1:28 min

Världsnaturfonden WWH har nyligen släppt sin fiskguide för 2014 och där finns flera fiskarter i Vänern och i Värmlands insjöar som hamnat på listan med fiskar som konsumenterna ska vara försiktiga med.

Fiskguiden 2014 riktar sig först och främst till konsumenterna när de ska handla fisk. Inger Näslund är fiskexpert på Världsnaturfonden och en av personerna bakom fiskguiden.

- Arterna gös, sik, siklöja och lake är fiskar som finns med på listan och som finns i Vänern. 

Att fiskarterna hamnat i listan med fiskar konsumenterna ska vara försiktig med beror mycket på att det saknas en aktuell beståndsuppskattning. När forskare ska göra en beståndsuppskattning så gör man olika provfisken på flera ställen i en sjö och tar upp alla fiskar och på det sättet kan man se antalet, ålder och storlek på fiskarten.

För abborren del så är det även så att beståndet minskat i Vänern de senaste åren enligt Inger Näslund.

Bara för att en fisk hamnat i listan där man ska vara försiktig, menas inte det att konsumenterna helt ska sluta handa dem, utan att man just ska vara försiktig

En fisk som hamnat på röda listan, fiskar konsumenter ska låta bli att köpa är gäddan. Forskarna är lite förvånad att den minskat, men samtidigt finns många förklaringar.

- Övergödningen av våra sjöar och utdikning har gjort att gäddan minskat i antal, säger Inger Näslund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista