1 av 2
Eva Persson Bodén, svensklärare åt de asylboende och Anas Armeh i skidbacken. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.
2 av 2
Magnus Almgren. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Asylsökande fick åka skidor för första gången i Sunne

1:29 min

Idag bjöds de asylboende i Rottneros på en dag i skidbacken vid Ski Sunne. För många av dem var det första gången på ett par skidor.

Drygt 40 asylsökande testade på att åka skidor. De som ville fick gratis liftkort, skidhyra och fika. Och det var idel glada deltagare i backen, även om de inte tyckte att det var helt enkelt.

– Det är första gången jag åker skidor. Jag gillar det, säger Anas Armeh. 

Frivilliginitiativet "Med hjärtat i Sunne" har sett till att de asylboende får testa på flera olika aktiviteter och samarbetat med kommunen och hjälporganisationer för att se till att det finns kläder och undervisning i svenska för de boende, bland annat. Magnus Almgren fick iden till den här skiddagen och tror att det kan vara en del i att få de asylsökande att känna sig välkomna.

– Det är en bra grej för integration och lära känna varandra. Alla är på samma nivå. Man umgås under andra former, säger Magnus Almgren.

Det blev dock en ambulansfärd. En person skar sig på sin skida och fick föras till Torsby sjukhus för att sys men det ska ha gått bra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista