Per-Samuel Nisser (M) förklarar varför kommunen beslutade att köpa HA-gården. Foto: Lars-Gunnar Olsson/Sveriges Radio.

Lågt flyktingmottagande i Karlstad jämfört med andra kommuner

Per-Samuel Nisser: "Vi ska ta ett större ansvar"
1:23 min

Antalet platser för flyktingar med uppehållstillstånd är lågt i Karlstad, jämfört med andra större kommuner. När mottagandet sätts i relation till invånarantalet hamnar Karlstad på 20:e plats av Sveriges 25 största kommuner.

– Som för många andra större, växande kommuner har nog begränsningen legat i att få fram bostäder. Men vi har ambitionen att verkligen göra allt för att ta vår del, säger Per-Samuel Nisser (M), ordförande i kommunstyrelsen i Karlstad.

Just nu förs diskussioner i kommunens arbetsmarknads- och socialnämnd om ett nytt avtal med Migrationsverket, berättar han. Nämnden ska inom kort återkomma med ett förslag om en högre nivå.

När mottagandet av flyktingar som fått uppehållstillstånd jämförs med folkmängden tar Södertälje det största ansvaret bland Sveriges 25 största kommuner. Där tog man under januari till och med november förra året emot 108 flyktingar per 10 000 invånare, visar en sammanställning i tidningen Dagens Samhälle.

Karlstad tog emot 13 flyktingar per 10 000 invånare, vilket ger en 20:e plats på listan.

Statistiken visar också att kommunerna som tar emot flest flyktingar är socialdemokratiskt styrda, medan det är moderatledda kommuner som ligger i botten.

Men Per-Samuel Nisser tror inte på någon ideologisk skillnad i synen på flyktingmottagandet.

– Från min sida finns det ingen ideologisk skiljelinje. Varför det ser ut så har jag väldigt svårt att bedöma. Jag ser bara framåt vad det är vi vill göra, och då jämför jag inte politiskt vad det är för styning i olika kommuner. Den här frågan är mycket större. När jag pratar med alla partier här som sitter i kommunstyrelsen så är signalen tydlig, vi ska ta ett större ansvar, säger Per-Samuel Nisser.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".