Här är några av de 16 elever från Örebro universitet som gör delar av sin utbildning på Centralsjukhuset i Karlstad. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

16 läkarelever intar Centralsjukhuset

1:31 min

16 läkarelever gör nu 7 veckor av sin utbildning på Centralsjukhuset i Karlstad. Det är elever som går på den nya läkarutbildningen på Örebro universitet.

Fanny Hansson från Stockholm gör nu sin första vecka på sin praktik i Karlstad och det fanns flera anledningar till att hon valde just Karlstad.

- Bland annat har vi en handledare per elev och det är bra. Jag har hört om andra sjukhus där en handledare har flera elever.

Förra året skrev Landstinget i Värmland och Örebro universitet kontrakt om verksamhetsförlagd utbildning för läkarstudenter. Det har varit en lång resa, det var under tredje ansökan som universitetet fick son läkarutbildning och under landstinget i Karlstad har varit med under hela resan. Gunilla Andersson är landsstingsdirektören i Värmland och hon är nöjd nu när eleverna kommit.

- Det är skönt att det kommit igång och att eleverna är här.  

Gunilla Andersson berättar att de har förhoppningar att flera av eleverna väljer att stanna kvar i Karlstad efter utbildningen. Men vill Fanny Hansson bosätta sig i Karlstad?.

- Jag är från Stockholm och trivdes i Örebro. Så varför skulle jag inte trivas här, så vi får se, säger Fanny Hansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista