Mia Marklund, EU-samordnare och Elisabeth Jansson, projektledare för ett av kommunens biståndsprojekt. Foto: Lisa Linder Lindberg/SR.

Biståndsprojekt - inte bara bistånd

2:54 min

Museibesök och turistande står på programmet när kommunala tjänstemän och politiker åker på biståndsresor - och det blir få konkreta resultat av arbetet.

– Det har faktiskt inte varit någon fritid. Vi har haft jättespäckad program när vi varit nere. Dels så tar det ganska lång tid att resa till Gaziantep och när vi väl har kommit fram har det varit möten, vi har suttit i diskussioner och det har varit utbildningar. Min upplevelse är att det inte har varit någon fritid, säger Mia Marklund, EU-samordnare för Karlstads kommun.

De kommunala biståndsprojekt som Karlstads kommun har haft under de senaste åren är med den turkiska staden Gaziantep ska hjälpa till att minska fattigdomen i världen och stärka den lokala demokratin. Ett projekt som Karlstad har haft har handlat om att hjälpa arbetslösa turkiska kvinnor att bilda företag och ett annat har handlat om att inspirera ungdomar till demokratiskt arbete. Kommunen har besökt Turkiet flera gånger och den turkiska delegationen har besökt Karlstad.

– De har betytt att vi har fått ökande kunskaper om Gaziantep om den turkiska kulturen som finns i sydvästra Turkiet, säger Mia Marklund, EU-samordnare för Karlstads kommun.

Det finns inga riktlinjer för hur mycket turistande och arbete som ska ske på sådana  resor och kommunerna behöver inte redovisa exakt vad de gör dag för dag.

Vid en av resorna som Karlstad har gjort ägnas halva dagen till arbetsmöten och efter lunch görs besök på arkeologiska muséet, den gamla bazaren och dagen avslutats med middag. Nästa dag är inte ett enda möte inskrivet i programmet utan dagen fortsätter med museibesök. Elisabeth Jansson från Karlstads kommun var projektledare för biståndsarbetet där turkiska kvinnor skulle inspireras till gemensamt företagande och hon ser detta som en del av projektet.

– Det ingår i kulturutbytet att man måste lämna sammanträdesrummet tycker jag, säger Elisabeth Jansson, projektledare, Karlstads kommun.

– En del i sådant här internationellt arbete handlar om värdskap och då visar man upp det man är stolt över, säger Mia Marklund, Eu-samordnare vid Karlstads kommun.

ICLD - Internationellt centrum för lokal demokrati - som är den organisation som hanterar de biståndspengar som SIDA varje år anslår till de kommunala partnerskapen och hon menar att rent turistandet inte är okej.

– Jag skulle absolut avråda det. Vi är ju intresserade av att se att de här projekten når resultat, alltså att man når vad man är där för att göra. Och går det för mycket tid åt - oavsett vem som betalar - till det som du beskriver som turistande så är det naturligtvis inte vettigt, inte klokt, inte ett bra sätt att använda tiden, säger Maria Åberg, generalsekreterare på ICLD.

Samtidigt skickar Karlstad och andra kommuner som bedriver sådana projekt in omfattande redovisningar till ICLD där de beskriver vad de gjort. Karlstad har inte fått någon anmärkning. Elisabeth Jansson tycker att deras arbete gör skillnad.

– Att det berikar de som jobbar med det här, säger Elisabeth Jansson, projektledare, Karlstads kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista