Systembolaget / Foto: Inga Korsbäck SR

Spritförsäljningen minskar

Spritförsäljningen minskade i Värmland förra året, men det köptes mer alkoholfritt. Det visar statistik från Systembolaget.

Försäljningen av alkoholfria drycker har ökat rejält de senaste åren i Systembolagets butiker i hela landet. I Värmlands län såldes under 2013 totalt 73 000 liter alkoholfritt. Det är en ökning på sex procent jämfört med året innan, och jämför man med hur det var för tre år sen är ökningen hela 78 procent.

Men ökningen sker från låga nivåer, de alkoholfria alternativen står fortfarande för en mycket liten del av Systembolagets totala försäljning.

Försäljningen av vin och öl ökade marginellt i Värmland under förra året, medan spritförsäljningen minskade med tre och en halv procent. Även cider och blanddrycker sålde lite sämre än året innan.

Slår man ihop alla sorters drycker såldes totalt nästan 21 miljoner liter i de värmländska butikerna under 2013, vilket bland annat på grund av tillströmningen av norska kunder placerar Värmland så högt som en fjärdeplats av alla län i Systembolagets statistik, efter Stockholm, Västra Götaland och Skåne.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".