Taket rasade in efter stora och tunga snömängder på ICA Maxi i Kritinehamn, något som kan förhindras med hjälp av Boverkets takrasvarnare som väger snön. Foto: Camilla Karlsson/SR.

Snövåg ska varna för takras

1:26 min

För några vintrar sen rasade flera tak in på grund av stora snömängder på taken bland annat i Värmland. Men inom några år kan fastighetsägare få information om hur mycket snön väger som ligger på taken. Det är SMHI som tillsammans med Boverket upprättat 20 kontrollstationer varav en finns i Väse mellan Karlstad och Kristinehamn.

Många takras inträffade 2010 på grund av mycket snö bland annat i Kristinehamn på ICA maxi och enligt en analys som sveriges tekniska forskningsintitut gjorde så berodde många takras på okunskap och slarv. Men inom några år kan fastighetsägare få information om hur mycket taksnön väger från Boverket och kan då om det behövs skotta bort snön, innan raset är ett faktum.

20 mätplatser i landet från norr till söder som SMHI har bland annat då i Väse ska varna för stora och tunga snömängder på taken, men det tar upp till två innan tjänsten finns tillgärnlig, säger Björn Mattson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista