Katarina Bjerker, kyrkogårds- och fastighetschef för Säffle kyrkliga samfällighet visar upp den 900 år gamla dopfunten som nu riskerar att hamna i en lagerlokal i Stockholm. Foto: Anders Persson/Sveriges Radio

900 år gammal dopfunt kan få lämna Säffle

0:55 min

Ska Botilsäters församling i Säffle få behålla sin 900 år gamla dopfunt? Kyrkan byggdes på 1100-talet och dopfunten är det enda föremålet som är kvar från den tiden.

Ett brev från Statens historiska museer förklarar att depositionen ska omvandlas till ett tidsbestämt lån som för med sig ökade kostnader. Katarina Bjerker är Kyrkogårds- och fastighetschef för Säffle kyrkliga samfällighet.

– Vi har inte några utrymmen för att hyra inventarier till våra kyrkobyggnader.

Statens historiska museer skriver att antingen lämnar församlingarna tillbaka föremålen eller så ska nya tidsbestämda lån skrivas. Då läggs en ny engångskostnad på då en besiktningsman ska komma ut och besiktiga föremålet. Men den stora kostnaden är de nya försäkringarna som kommer att krävas. Blir kostnaden för hög så kan det bli så att den gamla dopfunten lämnar Botilsäters församling.

– Det skulle bli väldigt konstigt för församlingsmedlemmarna att komma in i sin kyrka och se att dopfunten inte var där, säger Katarina Bjerker.

P4 Värmland har varit i kontakt med Elisabet Regner på Statens historiska museer, men hon vill inte uttala sig förrän hon pratat med Säffle pastorat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista