Prinsessan Fiona (Rebecka Andreasson) och Shrek (David Lundqvist). Foto: Mats Bäcker.

Plusresultat för Värmlandsoperan trots Shrekstrulet

1:30 min

Trots strulet med de avbrutna och inställda Shrekföreställningarna i våras, så slutade år 2013 med ett litet plusresultat för Värmlandsoperan. Det beror bland annat på att hyresvärden Karlstads kommun täckte en del av de förlorade intäkterna.

– Och sen har det gått jättebra med föreställningen, så vi är jätteglada att det blev en så lång period där vi kunde täcka upp med så mycket publik. Det känns jätteskönt att kunna stänga det här Shrekåret, och att det är så mycket positiva erfarenheter och inga smolk i bägaren, faktiskt, nu när vi dessutom vet vad det var för fel, säger operans marknadschef Pernilla Eduard.

Det är det gröna träsktrollet Shrek som har dominerat det gångna året för Värmlandsoperan. Shrek hade premiär i april och spelades ända in i januari i år.

Men de stora tekniska problemen i våras, som berodde på sviktande elförsöjning till datasystemen, innebar fem inställda föreställningar och runt en halv miljon kronor i förlorade intäkter.

Hyresvärden Karlstads kommun gick in med halva summan. Och nu är det klart att operan gör ett slutligt plusresultat på 80 000 kronor för år 2013.

Totalt såg 25 000 personer Shrek under förra året. Det har varit välfyllt på helgerna, men sämre på vardagar, och därför ströks också en del vardagsföreställningar under hösten.

Avancerade tekniska lösningar lovar Pernilla Eduard att operan ska våga sig på igen, men en lärdom från förra året är att föreställningsperioden bör vara kortare.

– Vi har lärt oss att det är aldrig bra att ha jättelånga föreställningsperioder, på grund av att de flesta människor tänker att "jag hinner se det där sen", säger Pernilla Eduard.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista