Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (mitten) träffade idag studenter på Drivhuset, vid Karlstads universitet. Foto: Magnus Hermansson, Sveriges Radio.

Arbetsmarknadsministern vill att företagen sänker trösklarna

1:15 min

Arbetslösheten i Värmlands ligger på tio procent, visar nya siffror. Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M), som idag besöker Värmland, efterlyser lägre trösklar hos företagen för att fler ska få jobb.

– Arbetsgivarna måste öppna dörren för de personer som upplever att det är svårare att komma in. Det är tuffare konkurrens om jobben, alla måste få en plats, säger Elisabeth Svantesson

Gör inte arbetsgivarna tillräckligt idag?

– Jag tror att ibland skruvar arbetsgivarna upp kraven på den perfekta arbetskraften. Många unga vittnar om att man ska helst vara 22 år, ha lång erfarenhet och lång utbildning. Det är en omöjlig ekvation.

10,0 procent, en minskning med 0,1 procentenheter. Det är vad den senaste värmländska arbetslöshetsstatistiken ligger på. Storfors har länets högsta arbetslöshet, och Hammarö den lägsta.

Ungdomsarbetslösheten har också minskat i Värmland, men noteringen 22 procent är ändå klart högre än rikssnittet.

Om arbetsgivaravgiften för unga har debatten varit het på sistone, efter att hamburgerkedjan Max varnat sina anställda för att rösta fram en vänsterregering, och efter att Moderaterna i Stockholms län gjort samma sak riktat till landstingsanställda.

Om det var vettigt att skriva ett sånt brev vill arbetsmarknadsministern inte slå fast.

– Jag vill inte recensera vad andra gör. Jag kan bara konstatera att politik gör skillnad. Det här handlar om ett val, ska jobben bli fler eller om vi ska höja bidragen och lägga tunga skatter på jobb och företagande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista