1 av 3
Alexander Makrygiannis, till höger, var en av studenterna som mötte arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
2 av 3
Drivhusets verksamhetsledare Linda Keller. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.
3 av 3
Jenny Freitt och Silvio Kühnast har just börjat en kurs på Drivhuset. Igår kollade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson, till höger, in verksamheten. Foto: Magnus Hermansson/Sveriges Radio.

Arbetsmarknadsministern rosar Drivhuset - men lovar inget ekonomiskt stöd

Elisabeth Svantesson: "Fantastiskt att se energin bland de här unga personerna"
4:57 min

Den värmländska ungdomsarbetslösheten minskar något, men ligger fortfarande klart över rikssnittet. En väg för att få bukt med ungdomsarbetslösheten är att öka ungas egenföretagande. Det jobbar man med på Drivhuset i Karlstad, som igår fick besök av arbetsmarknadsministern.

Ungdomsarbetslösheten i Värmlands län låg i januari på 22,1 procent, räknat som andel av arbetskraften i åldern 18 till och med 24 år. Det är en minskning med 1,6 procentenheter på ett år. Men riksgenomsnittet är betydligt lägre, 16,6 procent.

På Drivhuset i Karlstad jobbar man med att utveckla unga entreprenörer. Angelica Hellgren gick starta eget-kursen på Drivhuset förra året, och är nöjd.

– Det har gett mig oerhört mycket, att se möjligheterna i allting. Dessutom har jag fått en massa nya kontakter. Jag fick mina första klienter via Drivhuset, och sedan har det bara flutit på. Allt har kommit från början med ett självförtroende som kom genom Drivhuset, säger hon.

Angelica Hellgren, som pluggar information och pr på Karlstads universitet, var en av studenterna som träffade arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson (M) igår. Angelicas budskap till ministern är att det behövs statligt stöd till Drivhuset.

– Så att man ännu mer kan fokusera på unga människor som vill någonting, säger Angelica Hellgren.

En som också har utvecklats som entreprenör genom Drivhuset är Alexander Makrygiannis, som har utvecklat en app för smarta mobiltelefoner.

– Det var en oerhört lärorik period, jag fick möjlighet att marknadsföra bolaget där. Idén har jag skruvat på 180 grader, och 180 grader till, mycket tack vare Drivhusets hjälp. Den slutgiltiga affärsidén ser helt annorlunda ut, säger han.

Alexanders budskap till arbetsmarknadsministern och regeringen är att ta fram ett nytt ekonomiskt bidrag liknande dagens CSN riktat till unga entreprenörer.

Silvio Kühnast har just börjat utbilda sig hos Drivhuset. Han vill bli säljare med sikte på metallbearbetning inom till exempel heminredning och konsthantverk. Här är hans önskelista till ministern:

– Mer hjälp och bättre skattelättnader för småföretagare, säger Silvio Kühnast.

Drivhuset startades i Karlstad 1993, och idén har sen spridit sig över landet - idag finns totalt 14 drivhus runtom i Sverige.

Drivhuset i Karlstad ägs av en stiftelse, och vill vara en länk mellan universitet och näringsliv. Tanken är att hjälpa människor att utvecklas som entreprenörer. I fjol startades 70 nya företag med hjälp av Drivhuset, berättar verksamhetsledaren Linda Keller.

Drivhuset vill gärna nå fler, men ekonomin är begränsad och Linda Keller önskar att finansieringen vore stabilare.

– Verksamheten drivs främst av projektmedel, vi har ganska få kronor att driva vår grundverksamhet med. Det gör det ganska osäkert från tid till annan, säger hon.

Arbetsmarknadsminister Elisabeth Svantesson är full av lovord om Drivhuset efter besöket:

– Det här är ytterligare en väg in för unga på arbetsmarknaden, att man själv hittar och utvecklar sina idéer. Det är fantastiskt att se energin bland de här unga personerna.

Drivhuset efterlyser hjälp med finansieringen. Kan du utlova någon form av hjälp framöver?

– Många av de här verksamheterna som hjälper unga vidare, de finansieras lokalt och regionalt. Det tror jag i grunden är bra, det är där man vet hur behoven ser ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".