Kung Domalde spelas av skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson som senaste kunde ses i rollen som Hamlet på Uppsala stadsteater. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Premiär för Västanå teaters Kung Domalde

4:26 min

På söndag är det premiär för Kung Domalde – den oförvitliges saga. Föreställningen som under hösten repeterats i Sunne kommer under våren ha turné i hela Sverige.

Kung Domalde är en mörk tragedi där publiken får möta nordisk sagotradition med ett rätt så förutsägbart avslut för den som minns Sofokles kända verk Kung Oidipus. Föreställningen utspelar sig i Uppsala där det råder extrem nöd. För att få stopp på nöden startar sveakungen Domalde en brottsutredning kring det mord som begicks på den före detta kungen och lovar hämnas den gamle kungens död, oavsett vem den skyldige nu kan vara.

Föreställningen har premiär i Falun på söndag och kommer under våren ha runt 50 spelningar runt om i Sverige. Men Värmland kommer dessvärre inte få se föreställningen förrän maj.

Kung Domalde spelas av skådespelaren Jakob Hultcrantz Hansson som senast kunde ses i rollen som Hamlet på Uppsala stadsteater. 

- Han är en ganska tillbakahållen, alltså lite grann det isländska idealet där man inte säger så mycket utan det bubblar inombords istället, säger Jakob Hultcrantz Hansson om rollen som Kung Domalde.

Är det kul att spela en så tragisk föreställning?

- Det är ju det. Man kan verkligen känna så att i de mest tragiska momenten, om det fungerar, så är det jätteroligt att spela.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista