Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Larm om listeriabakterier på förskolor

Publicerat onsdag 12 februari 2014 kl 11.21

Kristinehamns kommun slår larm om att pålägg som kan innehålla listeriabakterier har serverats på Tallundens förskola och Vita Huset i Björneborg.

Det är Scan som har upptäckt förekomst av listeria i kokt medwurst, prickig korv samt kokt och rökt skinka och man har därför utfärdat ett produktlarm. Än vet man inte om någon smittats, och kommunens miljö-och hälsoskyddsinspektörer kommer att testa produkterna snarast. Inkubationstiden kan vara allt ifrån några dygn till tre månader.

Listeria är en bakterie som är vanlig i naturen och kan finnas i tarmen hos vissa djurarter. Bakterien kan även förekomma i vissa livsmedel. Det är en tålig bakterie som kan tillväxa i kylskåpstemperatur, den dör vid upphettning till över 70 grader. Listeriainfektion hos friska ger vanligen inga symptom alls, men kan ge lätt feber och milda magsymtom. Äldre och de med nedsatt immunförsvar till exempel på grund av sjukdom eller medicinering kan drabbas av allvarligare symptom. Infektionen kan behandlas med antibiotika.
Källa: Folkhälsomyndigheten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".