Landstingshuset. Foto: Malin Björck/Sveriges Radio.

Larm om stora problem på BUP

Sex huvudskyddsombud riktar skarp kritik mot barn- och ungdomspsykatrin i Värmland och kräver att åtgärder vidtas så fort som möjligt. "Arbetsmiljön där är dålig och risken för ohälsa bland personalen är stor", skriver skyddsombuden i ett brev till Arbetsmiljöverket

Hög arbetsbelastning, kötider på upp till två år för patienter och underbemanning på avdelningen i Karlstad har gjort att flera i personalen slutat på grund av missnöje. Och arbetsmiljön på barn- och ungdomspsykatrin har fått kritik länge från fackligt håll, redan i maj för två år sen gjordes en anmälan om dåligt arbetsklimat - men inget har hänt sen dess, menar SACO och Kommunal.

Huvudskyddsombuden kräver nu därför att en utredning av oberoende part görs snarast och att det ska finnas en plan för att få bort dom arbetsmiljöproblem som finns. Enligt skyddsombuden handlar problemen bland annat om stor stress bland personalen, hårt arbetsklimat, tid för planering och administration saknas, och det här leder till risk för patienternas säkerhet.

Om inte landstinget svarar på vilka åtgärder som planeras innan den 20 februari kommer skyddsombuden att ta hjälp av Arbetsmiljöverket. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista