Klara Jansson från Fryxellska skolan i Sunne ska dokumentera resan till byskolan i Zambia och Anna Samuelsson ska titta på förutsättningarna för ett utbyte mellan skolorna.. Foto Lennart Nordenstein/Sveriges Radio.
Sunne

Sunneskola har utbyte med Zambia

Anna Samuelsson: "Det är hjälp till självhjälp"
0:50 min

Vad kan en lågstadieskola i Sunne ha gemensamt med en byskola i Zambia och hur kan skolorna hjälpa varandra att utvecklas. Det ska ett projekt ta reda på där bland andra Folkhögskolan i Klarälvdalen och Ekeby skola ingår.

- Det ingår i läroplanen i nationellt samarbete att vi vill se hur de har det där och vad vi eventuellt kan hjälpa till med och vad de kan lära oss, säger Anna Samuelsson, ordförande i Ekeby skola i Sunne.

Representanterna från Ekeby skola kommer att ta med svenskt läromedel till skolan i Zambia, bland annat Astrid Lindgrens böcker översatta till engelska.

- Det här ett förberedande besök för att se var vår hjälp behövs bäst. Jag är mest nyfiken på hur barnen har det, hur pedagogiken ser ut och hur de lägger upp sitt skolarbete, säger Anna Samuelsson.

I framtiden kan det även bli aktuellt för elever från Ekeby skola att resa till skolan i Zambia.

- På sikt är det ju årskurs fem och sex som om några år kanske kan åka ned, säger Anna Samuelsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".