Trots att Xirurong Yo är den enda hennes far har kvar i livet får han inte stanna i Sverige. Foto: Lisa Wahlström/Sveriges Radio

Blind och döv 88-åring blir utvisad

1:20 min

88-åriga Yu Huacheng får inte stanna i Sverige. Ärendet som under hösten gått till migrationsdomstolen får nu avslag, men dottern kämpar fortfarande för att ha sin blinda och döva far kvar i Sverige.

Huacheng Yu är 88 år, blind och svårt hörselskadad. Han kom till Sverige 2012 på grund av att han inte längre kunde klara sig själv i sitt hemland Kina. När hans fru dog 2009 försökte hans dotter Xiurong Yo ta hand om honom på distans genom att betala privat boende och assistans. Men Huacheng trivdes inte bra så lösningen blev att flytta till Sverige.

Väl i Sverige ansökte de om uppehållstillstånd för hennes far som under året fått avslag som de senare överklagat. I fredags kom beslutet från förvaltningsrätten som står kvar på migrationsverkets beslut om utvisning.

– Jag tycker det är konstigt att de säger att jag inte är den närmaste till honom och att han inte är beroende av mig. Det är deras själ till att han inte får uppehållstillstånd. Pappa är 88 år och blind så han kan inte klara sitt liv själv. Han kan inte klara sig bättre än ett barn tycker jag. Så jag tycker det är omänskligt, säger hans dotter Xiurong Yo.

Enligt migrationsverket anses relationen mellan pappan och dottern inte vara tillräckligt då de under fler år bott i skilda länder. På så vis anser rätten att pappan inte är beroende av dotter samt att han inte ingår i hennes kärnfamilj. Xiurong Yo säger även att hon själv kan ta hand om hennes pappa bara han får vara kvar i Sverige.

- Han är beroende av all min hjälp. Både psykiskt och fysiskt. Jag kan inte bara lämna han på gatan i Kina.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista