Ann-Charlotte Palm och Ulrika Hedenstedt. Foto: Marie Stenquist, Sveriges Radio.

En väg in för unga i Kristinehamn

Ulrika Hedenstedt: "Det här ska vara en väg in för dem"
1:00 min

Nu ska Kristinehamns kommun satsa på att hjälpa unga som står utanför samhället. Skola, socialtjänst och arbetsförmedling har därför dragit igång samverkansprojektet "En väg in".

– Vi jobbar mycket med att hämta dem och följa dem så att de kommer in i det sociala igen, säger Ulrika Hedenstedt, projektpedagog.

Vad är det som har hänt när man har hamnat så långt utanför att man kanske inte orkar ta sig till skolan själv?

– Jag tror att man kanske inte har blivit rätt bemött i skolan, man har inte fått rätt verktyg att jobba med i skolan och det har gjort att man har misslyckats. Då väljer man att stanna hemma och har man stannat hemma en längre period så är det svårt att komma tillbaka igen, säger Ulrika Hedenstedt, projektpedagog.

Projektet riktar sig till unga som står helt utanför samhället och som kanske knappt tar sig utanför dörren.

Ulrika Hedenstedt menar att kommunen har ett ansvar att följa upp ungdomar som står utanför skola och arbetsmarknad. Genom projektet En väg in som startade i början av januari och vars målgrupp är ungdomar mellan 16 och 25 hoppas man kunna nå ut och skapa förändring. För att nå ut till så många som möjligt satsar man på information och har nu tryckt upp broschyrer som ska delas ut inom bland annat vården i Kristinehamn.

– Det här ska vara en väg in för dem och komma vidare i livet, säger Ulrika Hedenstedt, projektpedagog.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".