Per Hommerberg, Riksförbundet Hjärt-Lung. Foto: Tomas Hedman, Sveriges Radio.

Större chans att överleva hjärtinfarkt i Karlstad än i Torsby

1:08 min

I dag är det alla hjärtans dag och det finns många punkter som hjärtsjukvården i länet kan förbättras på. Det tycker Riksförbundet Hjärt-lung, som höll i en politikerdiskussion på detta tema igår kväll i Karlstad.

Även om hjärtsjukvården i länet och landet enligt förbundet håller en god klass i en internationell jämförelse, så finns det enligt projektledare Per Hommerberg mycket att göra.

– Vi har sett att vad gäller andelen döda inom 28 dagar efter sjukhusvårdad hjärtinfarkt är det mycket stor skillnad mellan sjukhuset i Karlstad och sjukhuset i Torsby, säger Per Hommerberg.

En möjlig orsak som förbundet ser är att det tar längre tid i medel att få hjälp av en ambulans i Torsbytrakten än i Karlstadstrakten.

– Det är en sådan sak där vi tycker att politikerna ska sätta sig tillsammans med professionen och försöka förstå vad det beror på för att försöka komma tillrätta med det här, säger Per Hommerberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista