Hjärtoperation på S:t Görans sjukhus. Foto: Tomas Oneborg/ TT.

Skillnader i hjärtvården diskuterades

0:49 min

Det är större chans att överleva en hjärtinfarkt om man vårdas vid Centralsjukhuset i Karlstad än vid sjukhuset i Torsby enligt riksförbundet hjärt-lung. Igår hölls ett möte mellan förbundet och landstingspolitiker i länet där problemet diskuterades.

-- Det är bra att frågorna lyfts, det är en viktig patientgrupp. Vi måste jobba så att patienterna får en likvärdig vård oavsett var i landet de bor, säger Elisabeth Kihlström (KD). Däremot är hon inte helt övertygad om att det faktiskt är så stora regionala skillnader.

-- Det är inte så stora underlag. Jag vet inte om det är så stora skillnader som det lyfts fram, säger Elisabeth Kihlström.

Med på mötet var också socialdemokraten Ulric Andersson. Han tror att man måste jobba på tidiga insatser.

När det gäller hjärtsjukdomar så är det till stor del en välfärdssjukdom så man måste jobba med prevention. Alltså det förebyggande arbetet och även följa upp de som är drabbade så att de får en bra eftervård, säger Ulric Andersson (S).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista