IVA i Karlstad hotas av vite av Arbetsmiljöverket. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

IVA hotas av vite - personalen mår dåligt

1:12 min

För lite tid för återhämtning och hög arbetsbelastning gör att Arbetsmiljöverket hotar Intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad med vite.

Jenny Ideborg är sjuksköterska på intensivvårdsavdelningen, förtroendevald för Vårdförbundet och skyddsombud. Hon bekräftar att tiden för återhämtning är knapp.

-Under passen trivs vi ju oftast ganska bra, det kan vara lugnt och det kan vara hemskt mycket att göra, men problemet är att vi inte får tillräckligt med återhämtning i och med att vi jobbar både kväll, natt och dag varvat, säger Jenny Ideborg.

Personalen på intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad får inte tid för återhämtning och har för hög arbetsbelastning. Det menar Arbetsmiljöverket som nu hotar med vite på 300 000 kronor om inte åtgärder vidtas inom de närmsta månaderna, och senast den 30 september.

- Det är många som tycker det är jobbigt med nätterna och så har ju antalet helgpass ökats på, så problemet är att vi ibland känner att vi är på jobbet dygnets alla timmar. Och att man snabbt får återgå till arbete när man varit ledig, vi har inte tillräckligt med tid emellan för att må bra och vara pigga både hemma och på jobbet, säger Jenny.

Hur ska man lösa problemen?

- Dels tror jag på en löneökning, en grundlöneökning. Och så håller vi ju på med ett arbete med ett mer hälsofrämjande schema och förhoppningsvis leder det till att vi, på lång sikt, får ett schema som håller, som gör att vi orkar med att jobba som vi gör.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista