Tina Crafoord, verksamhetschef för IVA. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

Hälsofrämjande schema kan lösa krisen på IVA

Tina Crafoord: "Vi vill göra mer"
0:57 min

Otillräcklig återhämtning och för hög arbetsbelastning för personalen, tycker Arbetsmiljöverket som hotar IVA med vite på 300 000 kronor om inte problemen åtgärdas. Verksamhetschef Tina Crafoord tycker att man redan gjort mycket beträffande arbetsmiljön, men att ännu mer kan göras.

– Jag tycker att det är viktigt att man tänker på att vi bryter inte mot någon arbetstidslag, och Arbetsmiljöverket poängterar också att vi har gjort väldigt mycket när det gäller arbetsmiljön. Men vi är inte nöjda med mycket, vi vill göra mer, säger Tina Crafoord, verksamhetschef för intensivvårdsavdelningen på Centralsjukhuset i Karlstad.

Hon påpekar att man till exempel är i full gång med att få till ett bättre schema.

– Vi har påbörjat ett enormt arbete med att få alla medarbetare med på banan i att vara med och schemalägga sitt eget schema mer hälsosamt. Vi gör det tillsammans med landstingshälsan, de centrala fackliga, de lokala fackliga och vi som arbetsgivare. Vi har samma mål och vi vill till samma ställe.

Finns det någon tidsram för när ett sådant hälsosamt schema skulle kunna träda i kraft?

– Absolut, det kommer att träda i kraft från september. Vi behöver den tidsplanen för att varje enskild medarbetare ska kunna vara med och skapa sitt schema.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".