Kvinnojouren vill ha mer fokus på offren vid ansökan om kontaktförbud

1:00 min

Det är stora skillnader i landet på vilket skydd man kan få om man är hotad och förföljd. I Karlstad godkänns knappt var fjärde ansökan om kontaktförbud medan man i Karlskrona godkänner nästan hälften. Det visar en sammanställning som Dagens Nyheter har gjort.

Kvinnojouren i Karlstad efterlyser ett större fokus på brottsoffren.

-- De här kvinnorna och barnen är brottsoffer. Är det verkligen rättvist att deras liv ska begränsas så pass mycket medan gärningsmannen, även om han inte är dömd men dock misstänkt, går fri och kan röra sig fritt i samhället?

Det säger Gunilla som är verksamhetsledare för kvinnojouren i Karlstad och därför inte vill säga sitt efternamn.

Gunilla tror att polisen ibland lämnar ett underlag till åklagaren som inte är nog tydligt och att det därför blir många avslag på ansökan om kontaktförbud i Karlstad. Hon tror på en lösning som andra länder redan tillämpar. 

-- Jag vet att det finns i andra länder där de har en tanke på att männen ska tas ifrån bostaden. Så att man skyddar kvinnorna i sin egen bostad så får han bo i ett annat boende, säger Gunilla.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista