Tommy Lindh, presstalesperson Polisen i Värmland. Foto: Anna Lingsell/Sveriges Radio.

Informationen kan förbättras vid anmälan om kontaktförbud

0:55 min

Knappt en fjärdedel av ansökningarna om kontaktförbud beviljas i Karlstad enligt en sammanställning som DN har gjort. Polisen tycker att informationen till den som anmäler kan förbättras.

– Som det är idag är det en lite mer slentrianmässig information vid ärenden som inte alls rör grovt våld eller våld i relationer och så vidare där man blir informerad om att man har möjlighet att söka kontaktförbud där det inte alls finns några grundförutsättningar för att få det, säger Tommy Lindh vid polisen i Värmland.

Kvinnojouren menar att polisen ibland lämnar över ett underlag som inte är nog tydligt till åklagaren och att många ansökningar därför avslås. Men det håller varken polisen eller åklagarmyndigheten med om. Polisen delar däremot kvinnojourens uppfattning om att männen bör tas från bostaden och att man skydda kvinnan i sin egen bostad när hon är utsatt för hot och våld i hemmet.

– Jag tror att det är en nödvändig väg att gå. Det är orimligt att man som målsägande och utsatt för brott ska vara den som får ändra på sin tillvaro, säger Tommy Lindh vid polisen i Värmland. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista