Foto: Fredrik Sandberg/TT.

Miljardsatning ska ge bättre mobiltäckning

Alexandra Drevenlid: "Ska vara klart 2016"
1:01 min

Bättre mobiltäckning. Det är vad Tele2 och Telenor satsar på i ett miljardprojekt som innebär utbyggnad av basstationer i hela landet men främst i glesbygden. I Värmlands län ska antalet basstationer öka med 75 procent.

– Ja, det är en ganska långdragen process där vi börjar med att söka bygglov för våra basstationer och jobbar sedan vidare, säger Alexandra Drevenlid, teknikchef hos Tele2.

Med hjälp av de nya basstationerna ska den mobila tillgängligheten öka väsentligt, enligt Alexandra Drevenlid. Folk ska kort och gott kunna använda sin mobiltelefon både i stan och i lingonskogen. Och samarbetet de båda mobiloperatörerna emellan är inte något nytt.

– Vi har fokuserat på att bygga huvudsakligen i tätorter där folk bor och arbetar och nu så tar vi nästa steg i vår nätutbyggnad.

Planen är att utbyggnaden av nya basstationer ska vara färdig till år 2016. Men innan dess ska det sökas nödvändiga bygglov och dialoger ska hållas med både privatpersoner och myndigheter. Alexandra Drevenlind säger att de är fullt medvetna om att sådant kan ta tid, men att de ändå är säkra på tidsaspekten.

– Det är det som är planen, naturligtvis ja. Det här initiativet ska vara klart till 2016.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".