Flyktingar hungerstrejkar i Filipstad

1:30 min

Flera personer hungerstrejkar sedan i söndags på flyktinganläggningen i Filipstad i protest mot att de tycker maten är dålig.

– Maten är kall, inte näringsrik, vi får bara ris och potatis och vill vi ha mer mat för att bli mätta får vi inte det. Restaurangägaren behandlar oss som djur, säger Majed, som egentligen heter något annat men som inte vågar säga sitt namn för att han är rädd att det ska påverka hans asylprocess.

Runt 80 personer som bor på flyktingboendet har skrivit på en protestlista som de överlämnat till bland annat Migrationsverket där de beskriver att de är missnöjda med maten och att restaurangpersonalen behandlar dem illa. Det handlar bland annat om smutsiga bestick och förolämpningar från personalen.

Men alla på flyktingboendet håller inte med.

– Allt är bra, säger en.

Inte heller restaurangägaren Simon Elias Abou-Samra håller med om att maten är dålig.

– Det är många olika kulturer vi gör mat till. Många vill ha afrikansk mat, många vill ha libanesisk mat. Vi försöker göra så gott vi kan, säger restaurangägaren Simon Elias Abou-Samra.

Många tycker det är dålig atmosfär här, vad säger du om det?

– Det tycker inte jag. De kastar massa ord, det är klart man ska sätta dom på plats. Passar det inte får de gå härifrån, säger restaurangägaren Simon Elias Abou-Samra.

Konflikten har pågått sedan i söndags och sedan dess har flera inte ätit.

– Vi är hungriga, men vi kommer inte att äta någonting innan det här problemet är löst, säger en av de boende.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista