Torsby kommun välkomnar satsning på bättre mobiltäckning

"Dålig täckning i Torsby"
1:13 min

Tele2 och Telenor bygger ska bygga fler basstationer för bättre mobiltäckning. Samtidigt varnar Post och telestyrelsen för att det kan ta tid på grund av långa handläggningstider av bygglov. I Torsby, en kommun med dålig mobiltäckning, finns det dock ingen sådan oro.

- Vi tror inte att det ska vara några stora problem i Torsby kommun. Vi har en enda mast som ligger inom planlagt område, i övrigt så brukar det vara i glesbygden, säger Torbjörn Almrot, miljö- och byggchef i Torsby.

Post- och telestyrelsens fjolårsrapport visar att det finns flera hinder för utbyggnaden av mobila bredband. Ett av hindren som tas upp är just långa handläggningstider för bygglov i kommunerna vilket beror på gamla detaljplaner som saknar bestämmelser om master. I Torsby kommun har man inte några bestämda riktlinjer för byggandet av mobilmaster, men Torbjörn Almrot säger att de ändå har praxis att gå efter och att de hanterar den här typen av bygglov precis som vilket annat bygglovsärende som helst, vilket gör att handläggningstiderna hålls nere.

Hur lång tid brukar en sådan här process ta?

- Det kan ju vara väldigt olika beroende på vilka synpunkter som kommer in, men två till tre månader kanske. Vi är ju nämligen  beroende av att vi själva måste inhämta yttranden från Länsstyrelsens naturvårdsenhet och även från Luftfartsverket och Försvarsmakten.

Och på många platser i Torsby kommun, som representerar 25 procent av Värmlands län, är det dålig mobiltäckning enligt Torbjörn Almrot.

-- Det här är ju väldigt positivt. Det finns många områden i Torsby kommun som har dålig täckning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".