Öllek på sociala medier upprör läkare

Läkare: "Hetsa alltid farligt"
1:00 min

Filmer där avsändaren hetsar mottagaren att häva en öl så snabbt som möjligt florerar just nu på sociala medier. Läkaren Vendela Englund upprörs av den så kallade ölleken.

Det handlar om en filmsnutt inspelad med mobilen där en person ses häva en öl så snabbt som möjligt, för att sedan utmana en eller flera i sin närhet att göra samma sak och filma det. Filmen ska sedan läggas ut på sociala medier med en ny, likadan uppmaning, och på så sätt har filmerna fått stor spridning. Om man inte antar utmaningen blir man skyldig alkohol till den som utmanade.

Flera personer i Storbritannien uppges ha dött efter att ölen bytts ut mot starksprit, vilket blivit en utveckling av den så kallade ölleken. Vendela Englund, läkare på Åttkanten i Karlstad, upprörs över leken.

– Det är kedjebrev och chicken race och gammalt vanligt hetsande dumsupande som man rört ihop till en enda röra, säger hon.

– Alla de här tre fenomenen är någonting som kan dra iväg och som man inte har koll på.

Hur farligt är det?

– Det är alltid farligt att häva i sig potentiellt livsfarliga gifter och hetsa varandra till det, säger Vendela Englund.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".