Foto: Pontus Lundahl/TT.

Att "vobba" populärare än att "vabba"

0:49 min

En ny undersökning från fackförbundet Unionen visar att när barnen är sjuka tar många med sig jobbet hem, något som kallas för att vobba. 60 procent uppger att de vobbar istället för att vabba.

Magnus Hildebrand, regionchef för Unionen Värmland tror att vobbningen har flera orsaker.

– Det första är att man helt enkelt inte hinner med arbetsuppgifterna, det är över 70 procent som svarar det. En annan stor post är att man inte har någon att lämna över arbetsuppgifterna till, säger han.

Tjänstemännen idag har såpass unika arbetsuppgifter att ingen finns som kan ta över dem, menar Magnus Hildebrand. Det som ligger på bordet när man går hem ligger kvar där när man kommer tillbaka.

Unionen efterlyser nu psykosociala föreskrifter från Arbetsmiljöverket.

– När det gäller stress, otydliga arbetsroller, tillgänglighet och så vidare så finns det ingen föreskrift idag. Tittar man på föreskrifter i övrigt från Arbetsmiljöverket så finns det nästan 200 stycken som är kopplade till ljus i taket, kemikalier och så vidare, men ingen för stress och arbetsbelastning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista