1 av 2
UF-företagen marknadsförde sig och sålde produkter, tjänster och ideér när det var dags för den årliga Framtidsmässan. Foto: Marie Stenquist/Sveriges Radio
2 av 2
Jakttorn var de här grabbarnas företagsidé. Anders Skjeggerud, Makus Isaksson och Tim Skoogh visade vad det hade att erbjuda. Foto: Marie Stenquist/Sveriges Radio

Många UF-företag på framtidsmässa

3:16 min

I går arrangerades Framtidsmässan i Karlstad. Många besökare och framförallt många entusiastiska Uf-företagare fanns på plats för att visa, marknadsföra och sälja sina produkter och tjänster.

- Jag är här med med Jakttornet UF och vi tillverkar och säljer jakttorn i olika utföranden som är lätta att montera och stabila, säger Tim Skoogh.

Han förklarar också att det här med att driva eget företag inte alltid är en enkel match, men att det är oerhört lärorikt och intressant. Och även om de inte har sålt något av sina jakttorn än har de förhoppningar på en givande dag. De har ju trots allt gjort en liten marknadsundersökning som visar att det ska finnas ett intresse.

- Jo jag är jägare och de andra i gruppen också. Vi var inne på ihopfällbart först. Men vi gick i från den iden. Så det blev sådana som är lätta att fälla ihop och transportera istället.

- Har ni sålt något än då?

- Nej, det har varit lite dåligt med det. Men förhoppningsvis i dag då, säger Tim Skoogh.

Förutom Tim Skoogh och hans jakttornsföretag var isplanen, som man nu lagt golv på, helt täckt av utställningsmontrar där flera hundra andra Uf-företagare plockat fram sin saker. Framtidsmässan har de senaste åren vuxit. Projektledare för Ung Företagsamhet i Värmland, Anna Dahl berättar vad Ung företagsamhet Värmland är.

- Vi är en utbildningsorganisation som riktar sig både till grundskola och gymnasie med utbildningskoncept riktat för entreprenöriellt lärande, säger hon.

Det här är dagen som årets uf-företag har som sina stora marknadsföringsdag och det är hektiskt för alla involverade, säger Anna Dahl och tillägger:

- Det är jättemaffigt. Vi har ju fyllt hela arenan, lagt på golv på isen och nu är det 250 montrar där ute.

Ett annat uf-företag på plats var Pink Friday design.

- Ja, jag och en klasskompis har ju startat eget företag, Pink friday design, där vi designar linnen. Allt är gjort på egen hand och så har vi lite mer recyclevaror då vi gör om gamla kläder till nytt, säger Sara Jaber, som tillsammans med Veronica Ringstrand driver företaget.

Sara Jaber menar att det här är ett första steg i riktning mot den stora drömmen som är att bli kläddesigner.

- Jag är liksom marknadsföraren av företaget och då hade jag redan bestämt, nästan en halv termin innan att jag skulle ha ett Uf-företag och då hade jag nästan planerat allt innan. Så det här var ju inte så svårt, fortsätter hon.

Även om det mest var gymnasieelever som visade upp sina företag fanns det även ett antal montrar i entrén där yngre elever huserade. De representerade konceptet Idésprutan, som också drivs av Ung företagsamhet Värmland.

- Här ser vi sex stycken montrar med grundskoleelever, de går i klass tre till sex och är från Vikeneskolan i Brunnskog. Och de kör ett koncept som vi har som kallas idésprutan, där man får jobba fram egna innovationer. Här handla det inte om att driva ett eget företag. Utan här handlar det om att våga tänka i sina egna banor, idéer och lära sig hur samhället fungerar, förklarar Anna Dahl.

Oavsett det handlade om gymnasieelever eller grundskoleelever genomsyrades dagen av positivt tänkande. Något som Anna Dahl tar som ett tecken på en ljus framtid.

- Att se här många unga ha ett sådant här driv. Det ger bara framtidstro, avslutar Anna Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista