Lena Ekström är Lesjöfors nya integrationskoordinator. Foto: Lina Hård/P4 Värmland

Lesjöfors har landets första integrationskoordinator

Lena Ekström: "Stor del är att möta människor"
0:46 min

Filipstads kommun är först i landet med att anställa en integrationskoordinator, och man gör det i samarbete med Migrationsverket. Hon som ska göra jobbet heter Lena Ekström.

Anställningen är ett projekt som ska pågå under två år där Migrationsverket bidrar med 1,2 miljoner kronor. Lena Ekströms roll är att vara länken mellan de asylsökande och samhället.

– Som det har varit nu så har ju lokala handlaren fått tagit mycket. Det kan vara allt från utskrifter, tolkning av papper och andra småsaker, och då ska de kunna komma till mig istället, säger Lena Ekström.

Tidigare har hon jobbat i Rosengård i Malmö som husvärd och kundvärd och hjälpte där till med allt från besiktningar av lägenheter till att hjälpa kunderna att ordna med pensionspapper. Erfarenheter som hon tar med sig till Lesjöfors.

– En stor del är att möta människor. Jag hade 95 nationaliteter i Rosengård och språken jag pratar är norrländska och engelska. Det går jättebra, för jag ser oftast på människor, och förstår man inte varandra, ja då går man med och tittar vad som är fel.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".