Bjarne Olsson (S), kommunalråd i Kristinehamn. Foto: Kajsa Carlsson/Sveriges Radio.

Ingen kommun har tagit bort de kritiserade politikerpensionerna

Bjarne Olsson (S): "Det ska gälla för mig"
1:27 min

Ingen kommun i länet har ändrat reglerna för de generösa och kritiserade politikerpensionerna trots att det finns nya riktlinjer från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Kristinehamns kommun sa redan för två år sedan att de skulle göra en översyn av pensionssystemet, men inget har hänt.

– Vi ville egentligen avvakta det förslag som SKL lämnade och de tog lite mer tid på sig, säger Bjarne Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kristinehamn.

Varför tog det ändå så lång tid?

– Vi ville stämma av och kanske använda det som underlag för vår egen modell, säger Bjarne Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kristinehamn.

I höstas presenterade Sveriges kommuner och landsting, SKL, sitt nya pensionssystem för före detta politiker, efter att Sveriges Radio granskat politikerpensionerna. Förslaget är att det ska gälla under tre år istället för som nu där politikerna i många fall är garanterade tiotusentals kronor i månaden fram till att de fyller 65 år, utan några krav på att söka nya jobb.

– Det är ett ganska orättvist system för här kan man som 50-åring glida runt fram tills man fyller 65 år, säger Bjarne Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kristinehamn.

Alla kommunerna i Värmland planerar att införa det nya systemet och för de flesta ska det börja gälla efter valet. Kristinehamn väljer att gå längre än det förslag som SKL har. I Kristinehamn ska alla nu verksamma politiker och inte bara de som kommer nya efter valet - som SKL rekommenderar - omfattas av det nya pensionssystemet.

– Vi har tänkt att det ska gälla för mig och mina politiska kollegor också, säger Bjarne Olsson.

Så det nya systemet kommer att omfatta alla förtroendevalda oavsett vilken mandatperiod som man tillträdde?

– Ja, så är det tänkt, säger Bjarne Olsson, socialdemokratiskt kommunalråd i Kristinehamn.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".