Det kan bli svårare att få bygga nära vattnet i Värmland, enligt ett förslag från länsstyrelsen som väcker kritik från kommunerna. Foto: Lennart Nordenstein/Sveriges Radio arkiv.

Kommunerna rasar mot nya strandskyddsregler

1:00 min

Länets samtliga 16 kommuner är kritiska till länstyrelsens förslag om att utöka strandskyddet på upp till 300 meter. Det står klart efter ett möte i veckan med Region Värmland.

– Man är oerhört besviken från de flesta kommuner, därför att man hade hoppats på att det skulle bli ett förslag som var tvärtom. Att det skulle ge möjlighet till byggnation nära strand, säger Region Värmlands vice ordförande Catarina Segersten Larsson (M).

Det är i över 100 sjöar i Värmland som länstyrelsen föreslår att strandskyddet ska utökas, med början nästa år, till mellan 200 och 300 meter. Det har fått samtliga 16 kommuner i länet att närapå gå i taket, eftersom det kullkastar många planer på att kunna bygga strandnära.

Nu är förslaget ute på en remissrunda som Region Värmland ingår i och förhoppningen är att länstyrelsen tar till sig av kritiken.

– Det är uppenbarligen så att de olika länsstyrelserna har tolkat samma sak väldigt olika. Men det är en remissomgång just nu och jag är övertygad om att länsstyrelsen med landshövdingen i spetsen kommer att lyssna på kritiken, säger Catarina Segersten Larsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista